Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ - ΠΑΣΟΚ
Κρύβουν τις αιτίες της οικονομικής κρίσης

Διαχειριστικές προτάσεις και συμπεράσματα που εξωραΐζουν τον καπιταλισμό, στο «Συμπόσιο της Σύμης»

Σε απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος και πρωτομάστορες στην προσπάθεια εξωραϊσμού του αναδείχτηκαν οι σοσιαλδημοκράτες που συμμετείχαν στο «Συμπόσιο της Σύμης», το οποίο διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ στη Σκιάθο. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε χτες η Λούκα Κατσέλη, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα από τις εργασίες που αφορούσαν «στην κρίση και την οικονομία σε διεθνές και τοπικό επίπεδο».

Αναπαράγοντας τις θεωρίες που θέλουν την κρίση να προέρχεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να μη θιγεί συνολικά η ουσία του εκμεταλλευτικού συστήματος που από τη φύση του παράγει κρίσεις, υποστήριξε ότι το πρώτο από τα βασικά συμπεράσματα που βγήκαν είναι ότι «οι τράπεζες έγιναν πολύ μεγάλες για να ρυθμιστούν, πολύ δυνατές για να πτωχεύσουν και πολύ ισχυρές για να τους επιβληθεί ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο από τις κυβερνήσεις». Αναδεικνύοντας την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος του κράτους σαν τροχονόμος για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, είπε ότι «κατέρρευσε το ιδεολόγημα της αυτορύθμισης των αγορών και αναδείχθηκε η ανάγκη για ένα αποτελεσματικό σύστημα εποπτείας σε όλες τις αγορές».

Κάνοντας ακόμα πιο σαφές ότι μιλάει από τη σκοπιά των καπιταλιστικών συμφερόντων, πουθενά δεν αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της έντασης της εκμετάλλευσης στο όνομα της κρίσης, αλλά αναγάγει ως παγκόσμιο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης την ενίσχυση της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας. Οπως είπε, «οι συστημικές ανισορροπίες σε διεθνές επίπεδο, ανάμεσα στην Αμερική (...) και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας» ανέδειξαν μέσα από την κρίση την «ανάγκη συντονισμού της παγκόσμιας ζήτησης και της παγκόσμιας ρευστότητας διεθνώς. Γι' αυτό το ζήτημα οι πρωτοβουλίες που παίρνονται είναι κατώτερες των περιστάσεων».

Ως προς τα συμπεράσματα που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, η Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε στους «τρεις πυλώνες» του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ως πρώτος προβάλλεται αυτός της «πράσινης ανάπτυξης», δηλαδή «πράσινες» μπίζνες που στην ουσία αφορούν το περιορισμένο ποσοστό του 3% του ΑΕΠ.

Ο δεύτερος πυλώνας, είναι αυτός της «αναδιανομής» μέσω «στοχευμένων εισοδηματικών ενισχύσεων», δηλαδή κατάργηση της κοινωνικής πολιτικής και των λαϊκών κατακτήσεων και εφαρμογή στη θέση τους πολιτικών φτωχοκομείου και φιλανθρωπικού ιδρύματος. Ως τρίτο πυλώνα ανέφερε τη «δημοσιονομική εξυγίανση και αναβάθμιση της οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης με το νέο ελεγκτικό σύστημα που προγραμματίζουμε». Με άλλα λόγια, μείωση των κρατικών δαπανών που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, δίνοντας και εδώ το στίγμα της στρατηγικής σύγκλισης με τη ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ